Rijlestips

Actief Lessen
Om zo snel als mogelijk je rijbewijs te halen is het belangrijk dat je ook buiten de lessen actief deelneemt aan het verkeer. Dit houdt in dat je goed moet meekijkt als je bij iemand in de auto zit, en als je op de fiets of bromfiets zit alle borden en verkeerssituaties in de gaten houdt, probeer op te letten hoe bestuurders reageren op bepaalde situatie`s in het verkeer. Dit kun je allemaal weer in je eigen rijles toepassen.

Zelfverzekerd zijn
Als je voldoende lessen hebt gehad, ben je zeker genoeg om je examen te doen. Ga niet overdreven kijken en let vooral niet de hele tijd op je snelheid-meter of ga niet op de examinator letten, het verkeer om je heen is op dit moment het belangrijkst.

Het rijexamen
Als je aan je praktijkexamen toe bent wil je natuurlijk slagen. Iedereen is dan ook extra gespannen en zenuwachtig voor de grote test. De truc is echter om de zenuwen om te zetten in gezonde spanning. Zo ben je extra alert, kun je goed nadenken over wat je precies moet doen en wat er verwacht wordt.

Overcompenseren
Zorg dat je je eigen rijstijl blijft aanhouden tijdens het examen. We kennen allemaal de verhalen over mensen die de eerste keer zakken omdat ze te voorzichtig reden, en het volgende examen weer zakken omdat ze juist te zeker reden. Meestal is dit het gevolg van overcompensatie: Men proberen minder onzeker over te komen waardoor Men juist weer overdreven gedraagt en overgaat naar het andere ultimatum. Probeer dit te voorkomen door een middenweg te vinden.

Voorbereidt zijn voor het examen
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk redenen hebt om zenuwachtig te zijn voor je theorie- of praktijkexamen. Zorg er daarom dus voor dat je ruim van tevoren je documenten klaar hebt liggen die je nodig hebt bij het examen. Niets is zo stressvol als het zoeken van je identiteitsbewijs op het laatste moment!

Voldoende Calorieën
Zorg ervoor dat je gegeten en gedronken hebt, zodat je niet onwel raakt door een lege maag. Dit leidt alleen maar af. Let er wel op dat je niet te veel eet en/of drinkt, dit kan leiden tot een onwel gevoel.

Uitrusten
Concentratie is een belangrijk aspect tijdens je rijles of rijexamen. Je rijles wordt het beste benut als je goed uitgerust bent. Ben je dit niet dan let je minder goed op en is je concentratie nivo veel lager waardoor je ook veel later reageerd op een situatie en je hierdoor onnodige fouten maken. Uiteraard is het van zelfsprekend dat je op het praktijkexamen er helemaal fit bij moet zitten. Zorg dus dat je goed uitgerust ben en je door niks laat afleiden.

Blijven rijden
Zorg dat je ook na het behalen van je rijbewijs regelmatig blijft rijden. Het zal even wennen zijn om niemand meer naast je te hebben die je instructies geeft, Maar als je geen auto kunt rijden was je ook niet geslaagd voor je praktijk examen. Dus blijf zelfverzekerd en alert achter het stuur. Nu pas begin je aan het opbouwen van je rijervaring. En zorg ervoor dat je altijd geüpdate bent over nieuwe wetten en regels.